12/30/2014

Etichete farmaceutice

In colectia de istorie a farmaciei din Cluj-Napoca se pastreaza trei placi de gravura preluate in anul 1968 din donatia Valeriu Bologa. Cele trei placi de cupru, de dimensiuni medii, reprezinta cartuse decorate pentru etichete farmaceutice. Acestea urmau a fi decupate de pe foaia comuna, lipite pe recipientele in care se vindeau produsele si in spatiul liber farmacistul completa de mana denumirea preparatului.
Detaliu dupa una dintre placile de gravura de secol XVIII-XIX
Detaliu cu instrumentar farmaceutic, dupa una dintre placile de gravura de secol XVIII-XIX
Detaliu dupa una dintre placile de gravura de secol XVIII-XIX, reprezentand un cartus inscriptionat
Piesele in discutie contin o serie de cartuse, de diverse forme si dimensiuni, cu decoruri baroce (ghirlande, festoane), simboluri tematice (instrumentar farmaceutic), initiale si insemne ale farmaciei "La Vulturul Imperial" (Apotheke zum Kaiserlische Adler) din Sibiu (vulturul bicefal, stema Transilvaniei). Aceasta farmacie a fost infiintata la sfarsitul secolului al XVIII-lea, mai precis in anul 1795, de catre o familie de armeni, si a functionat pana in jurul anului 1820. In Transilvania mai exista o farmacie intituata "La Vulturul Imperial", la Rupea.
Tiraj 2014 dupa placa de gravura de epoca, reprezentand etichete farmaceutice

Tiraj 2014 dupa placa de gravura de epoca, reprezentand etichete farmaceutice

Tiraj 2014 dupa placa de gravura de epoca, reprezentand etichete farmaceutice

Cu ocazia aniversarii a 60 de ani de la infiintarea Colectiei de Istorie a Farmaciei, specialistii laboratorului de restaurare si conservare a Muzeului National de Istorie a Transilvaniei au realizat un nou tiraj dupa aceste placi de gravura, care pot fi inca achizitionate la Muzeul Farmaciei. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu