8/02/2016

FOCUS AUGUST - Mellis RosatumMicul grupaj tematic al lunii august de la Colecţia de istorie a Farmaciei spune povestea mierii de trandafir.


MEL. ROSATUM (sau Mellis Rosae) este unul dintre produsele cele mai obişnuite şi des folosite în farmaciile medievale şi premoderne. De aceea, o altă denumire a produsului era Mel rosatum commune, sive foliatum. Dispensatoriile farmaceutice menţionează diferite metode de preparare. Unii farmacişti amestecau trandafiri roşii (Rosa centifolia) cu miere şi lăsau compusul la soare, alţii fierbeau petalele, nici uscate dar nici prea proaspete, în miere, iar alţii obţineau un suc din petale şi doar pe acesta îl amestecau cu mierea.
 

Mierea de trandafir se folosea ca atare, datorită proprietăţilor sale emoliente şi lenitive (care calmează durerile), dar intra şi în compoziţia mai multor preparate farmaceutice compuse (în special de tip gargară sau unguent).


Colecţia noastră include doar două recipiente de secol XIX pentru depozitarea acestui produs, realizate din porţelan. Unul dintre vase provine de la Farmacia Matei Corvin din Cluj (1815), iar cel de al doilea de la Farmacia Engel din Iaşi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu