10/24/2016

Aparat pentru ventilatie artificiala

Cu ajutorul celor care ne urmaresc  paginile de Facebook (atat cea oficiala cat si cea de sprijin) am reusit sa identificam si sa datam un aparat fara numar de inventar din colectia de aparatura medicala. Aparatul pentru ventilatie artificiala dateaza asadar de la mijlocul secolului al XX-lea si a fost produs in actuala Republica Ceha, la Chotebor. Piesa este una mobila, fiind probabil de campanie. Trusa este dotata atat cu balon pentru ventilare manuala cat si unitate pentru flux pneumatic intermitent care se conecta la electricitate.
Fabrica din oraselul Chotěboře din fosta Cehoslovacie producea accesorii militare si masti de gaze (filtre), aparate de respirat si altele destinate armatei, fiind infiintata in 1936 si nationalizata in 1945. Piesa de la Cluj este probabil rezultatul exportului tipic inspre tarile din fostul bloc comunist. 
Le multumim pentru informatii, completari si traduceri domnilor Iulian Plesiu si Radu Marza si doamnei Elvira Daraban. Va asteptam de asemenea sa vizitati colectia de aparatura medicala, nu doar cea de istorie a farmaciei, adapostite in Casa Hintz.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu