3/28/2017

FOCUS aprilie 2017: Laurus nobilis



Dafinul este o plantă perenă nativă din zona Mediteranei, cu o îndelungată istorie în cadrul civilizaţiilor clasice. Pentru greci şi pentru romani el era în primul rând o plantă decorativă din care se realizau ghirlande şi cununi pentru câştigătorii diferitelor competiţii (sportive, poetice etc.) dar şi pentru soldaţii merituoşi, cununa de lauri devenind simbol al victoriei.
Gravura botanica de epoca Laurus nobilis

În scopuri medicinale se foloseau atât frunzele cât şi boabele de dafin, din care se extrăgea un ulei esenţial cu concentraţie preponderentă de eucaliptol. Proprietăţile pantei sunt narcotice şi carminative, calmând durerile abdominale și favorizând evacuarea gazelor intestinale. În lucrările farmaceutice din Transilvania dafinul era recomandat şi drept stimulant.
Borcan de sticla de secol XIX pentru pulbere din fructe de dafin - signatura cu simbol alchimic.

Colecţia noastră include cinci recipiente pentru produse farmaceutice obţinute din frunze dar mai ales din fructe de dafin. In cadrul categoriei FOCUS prezentăm un borcan din sticlă cu signatura pictată „Pulv. (semn alchimic) Bacc. Lauri” (pulbere din boabe de dafin), folosit în secolul al XIX-lea în farmacia Molnar din Oradea şi două vase din lemn. Cel cu signatura „Pul. Lauri a Bacc” este de secol XVIII şi provine dintr-o veche donaţie  iar cel marcat „Fruct Lauri” în cartuş cu panglică decorativă este de secol XIX şi fusese utilizat în farmacia Unicorn din Cluj.
Vas din lemn de secol XIX
 
Vas din lemn, de secol XVIII 



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu