Cupa de sticlă de secol XIX, din colectia Iuliu Orient, pentru pulbere de scorţişoară |
- Cinnamomum cassia (cunoscută popular şi drept „scorţişoară chinezească”) şi
- Cinnamomum zeylanicum (sau „scorţişoară adevărată”)
Vas ceramic din 1815, pt. sirop de scorţişoară, de la farmacia Matei Corvin din Cluj |
Planta
era cunoscută şi folosită încă din antichitate. Există referinţe biblice legate
de folosirea uleiului parfumat de scorţişoară în templul din Ierusalim, iar
medicii greci şi romani îl foloseau frecvent. Era un cadou demn de monarhi şi
zei. În evul mediu era un bun scump, de lux, folosit atât farmaceutic, cât şi
la gătit şi în realizarea parfumurilor.
Vas de secol XIX pt. tinctură de scorţişoară, de la farmacia La Leul din Braşov |
Dintotdeauna
scorţişoara a fost folosită şi pentru a incita simţurile. În Biblie se
pomeneşte despre obiceiul de a parfuma patul îndrăgostiţilor cu scorţişoara,
smirnă şi aloe, iar regina din Saba a folosit ulei esenţial de scorţişoara când
l-a sedus pe Solomon. Ulterior, originea exotică a produsului a continuat să îi
sporească presupusele proprietăţi afrodisiace, fiind folosit în parfumuri,
elixiruri ale dragostei sau reţete pentru „stârnit pasiunile lui Venus”.
Colecţia noastră include 12 recipiente, de secol XVIII-XIX, pentru
păstrarea diferitelor ingrediente sau preparate pe bază de scorţişoară: pulbere,
pulpă, ulei esenţial, sirop, sau tinctură. Numărul şi diversitatea acestor
recipiente (realizate din lemn, sticlă transparentă, sticlă lactată, faianţă)
arată popularitatea scorţişoarei în farmacie.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu