9/30/2016

FOCUS octombrie - Lapis pumicis



Piatra ponce (Pumex sau Lapis Pumicis) este o piatră vulcanică poroasă, cu densitate mică, de culoare alb-gălbuie. Era denumită, în mod eronat, şi Spumă de mare (de fapt sepiolit). Scoria bazaltică, o altă piatră vulcanică cu structură vitroasă, este închisă la culoare, ceva mai densă, are pori mai mari şi era folosită mai rar în context farmaceutic.
Pulberea de piatră ponce se folosea ca ingredient (agent mecanic de curăţare) în pastele de dinţi (dentifricii), în preparate anti-ulceroase (la nivelul pielii sau a corneei) şi ca agent cicatrizant. Piatra întreagă era uneori utilizată pe post de pilă, pentru a răzui fin alte materii. Împreună cu alte ingrediente (antimoniu, apă distilată, coajă de nucă etc.) era fiartă în unele decocturi pentru dietă (Decoctum Lusitanicum) sau pentru probleme renale.
Colecţia noastră include un recipient din lemn de secol XIX din farmacia „Unicorn” din Cluj cu signatura Pulv. Pumicis Lap. pentru depozitarea acestui produs. De asemenea, unul dintre sertarele dulapului farmaceutic de secol XVII din Officina, de la farmacia Vulturul Negru din Sibiu, este inscripţionat Lap. Pumicis. Aceeaşi inscripţie, Pulv. Lap. Pumic., apare şi pe unul dintre sertarele dulapurilor mai recente (secol XX) ale farmaciei Hintz.



Detaliu - dulap de secol XX din Farmacia Hintz
Detaliu Pumex si Scoria
Detaliu - dulap farmaceutic de secol XVII de la farmacia Vulturul Negru din Sibiu

Vas farmacutic din lemn de secol XIX de la farmacia „Unicorn” din Cluj 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu