Citricele
pătrund în Transilvania în secolul al XVII-lea, fiind încă mărfuri rare, de
import, în secolul următor. În anii 1750, la instituirea primelor măsuri
sanitare austriece, portocalele, lămâile şi alte condimente comercializate şi
în farmacii, care erau mărfuri de tranzit, erau exceptate de la carantină la
graniţele Transilvaniei. În 1793 Tobias Maucksch, proprietarul farmaciei în
care ne aflăm, îl povăţuia pe fiul său, viitor farmacist, să ofere cadouri
domnilor medici din oraş de Anul Nou: şase lămâi trebuiau oferite medicilor cu
reputaţie, pe când cei lipsiţi de experienţă, care scriau puţine reţete,
primeau doar trei.
Portocalele
erau extrem de apreciate în farmacii, fiind folosit extrasul sau pulberile din
coajă, ulei, sirop sau tincturi din coajă şi flori. Preparatele erau
recomandate ca tonice, antispasmodice, şi pentru diferite afecţiuni ale
stomacului, dar intrau în componenţa unor leacuri (şi a Elixirului Dragostei!)
şi numai pentru aroma plăcută.
Colecţia
noastră include 15 recipiente, din diferite materiale, pentru preparate obţinute
din coaja, seminţele sau florile “fructului de aur” (Citrus aurantium), dovedind astfel popularitatea lor. Expunem patru
dintre ele:
§
vas
farmaceutic din lemn cu signatura pictată “PULV. AURANT. CORT.” (pulbere din
coajă de portocale), secol XIX, Baia Mare
§
vas
farmaceutic din porţelan cu signatura “EXTR. AURANT.” (extras de portocale),
secol XIX, farmacia Engel din Iaşi
§
vas
farmaceutic din ceramică smălţuită “Syr. Aurant. Cort.” (sirop din coajă de
portocale), secol XVIII, farmacia Velits din Turda
§
sticlă
albastră cu dop şlefuit “OL. AURANT. FLOR” (ulei din flori de portocal), secol
XX, farmacia Sf. Gheorghe din Cluj.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu