“Axungia porci [untura de porc] este în
farmacie o marfă importantă deoarece se foloseşte în cantităţi mari la pomade
şi unguente. Timpul de cumpărare este înainte de Crăciun, în lunile noiembrie
şi decembrie, deoarece atunci este cea mai bună şi mai ieftină. Trebuie să
ţinem cont şi de părerea măcelarului. Este recomandată cumpărarea unor porci
mari şi graşi din moară sau porci îngrăşaţi cu porumb, deoarece aceştia dau
untură tare. Alte unturi sunt mai vâscoase, moi, nu se întăresc niciodată,
ca untura obţinută din porci hrăniţi cu porumb. Vara se topeşte şi devine ca
uleiul , astfel nu este bună pentru prepararea unguentelor.”
Aşa îl
povăţuia Tobias Maucksch
(1752-1802) pe fiul
său Johann Martin în 1793 în celebra INSTRUCTIO care descrie modul de
funcţionare al farmaciei Cerbul de aur din Târgu Mureş.
Colecţia
noastră include patru vase din faianţă şi porţelan pentru păstrarea unturii pe
porc, cu signatura AXUNGIA PORCI, în forma întreagă sau prescurtată. Trei
dintre recipiente sunt de secol XIX iar unul este de secol XVIII, fiind
folosite în farmacia Sfântul Gheorghe din Cluj-Napoca (farmacia în care ne
aflăm), farmacia Engel din Iaşi şi farmacia Mizericordienilor din Oradea.
Vezi si articolul din Ziarul Faclia.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu