5/14/2020

Cataplasme


Cataplasmele sunt paste medicinale moi, vâscoase, exclusiv de uz extern, care se aplică calde. Etimologia este greacă,termenul de kataplasma derivând din kataplassein, care înseamnă a întinde, a aplica. Ele se prepară cu pudre făinoase, pulpă vegetală fiartă în apă sau lapte, decocturi mucilaginoase, uneori cu adăugare de substanțe uleioase sau grase. 
Cataplasmele aveau rol emolient, pentru a relaxa țesuturile, rol antialgic (de calmare a durerii) sau antiinflamator, puteau fi menite a încuraja formarea de materie în abcese și drenarea acestora, sau pentru a trata ulcere de diferite tipuri. Cataplasmele astringente se preparau cu aluminiu, cele pentru ulcere cu cărbune medicinal (carbonis lignis), morcov sălbatic (daucus), sau așa-numita pâine farmaceutică (Cataplasma Fermenti Cerevisae), cele revulsive (producând iritații locale ale pielii pentru a dirija sângele stagnant) cu muștar (sinapis) etc.
Tipuri frecvente de cataplasme
Deoarece ingredientele cataplasmelor sunt destul de accesibile, disponibile în gospodărie, ele erau probabil deseori realizate acasă de către femei.
Sticlă farmaceutică albastră pentru cărbune din lemn depurat, din Colecția de Istorie a Farmaciei din Cluj-Napoca


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu