5/05/2020

Trochischi



Trochischi erau mici mase medicamentoase, mai mici de o drahmă farmaceutică (ca. 4 g) conform tradiției antice. Ele primeau diferite forme, în general sferică. Acestea erau așadar mici bile, denumirea derivând din cuvântul grec clasic trochiskos, rotiță. Unele erau de uz extern, altele de uz intern, iar altele erau arse pentru a parfuma încăperile. Acest tip de comprimate erau pisate și amestecate cu alte substanțe în momentul utilizării.
Borcan farmaceutic cu signatura "TROCHIS ALHAN DUL"
Colecția de Istorie a Farmaciei din Cluj-Napoca păstrează două recipiente pentru trochischi, ambele păstrând încă preparatele în discuție. Primul este un borcan pictat, cu signatura ”TROCHIS ALHAN: DUL” într-un cartuș oval cu decor marginal vegetal de forma unei cununi prinse cu fundă albastră în partea inferioară. Alhandal este un termen folosit în farmacia arabă pentru a desemna extractul purgativ de colocynt sau castravete amar (Citrullus colocynthis), așadar trochischi din acest borcan aveau efect purgativ și conțineau castravete amar și rășini pentru consistență (bdellium și gum tragacant).
Recipient din lemn pentru trochi, Colecția de Istorie a Farmaciei, Muzeul Nașional de Istorie a Transilvaniei


Cel de al doilea este un recipient din lemn cu signatura mai greu de descifrat datorită urmelor unei etichete lipite deasupra. Pe interiorul capacului apar de asemenea mai multe notițe și corecturi, care îngreunează identificarea conținutului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu