5/13/2020

Recipiente farmaceutice personalizate


Recipientele farmaceutice erau deseori personalizate. În secolul al XVIII-lea de exemplu vasele erau decorate cu simboluri ale farmaciilor unde erau folosite. Aceste simboluri erau de regulă plasate deasupra cartușelor pentru signatură. Colecția de Istorie a Farmaciei păstrează de exemplu un lot important de borcane mari de sticlă cu cartușul surmontat de reprezentarea pictată a unei coroane (mai multe farmacii purtau în epocă acest nume), două cupe mai mici de la Farmacia Racul Roșu din Bratislava (cu reprezentarea unui astfel de crustaceu), dar și mai multe recipiente ceramice cu un vultur bicefal încoronat deasupra unui cartuș gol (farmacistul nu apucase să treacă denumirea produsului). La sfârșitul secolului al XVIII-lea și în prima jumătate a secolului următor, în Transilvania funcționau două farmacii ”La Vulturul Imperial”, una la Sibiu și una la Rupea, în colecție păstrându-se și două plăci de gravură pentru etichetele de hârtie a uneia dintre aceste farmacii, hârtii în care se împachetau pastilele la vânzare. 
Recipiente farmaceutice personalizate cu simboluri ale farmaciilor
La sfârșitul secolului al XIX-lea în începutul secolului XX devenise la modă personalizarea (mai simplă și mai ieftină) prin intermediul etichetelor de hârtie tipărită. Un astfel de vas utilizat la farmacia din Turda păstrează chiar două etichete suprapuse. Cea mai veche datează din jurul anului 1910 cât farmacia se afla în proprietatea lui Cs. Miké Márton, iar cea de deasupra din jurul anului 1930 când proprietar devenise Miklós Manta iar farmacia își schimbase denumirea, purtându-i numele.
Vas farmaceutic din lemn cu două etichete de hârtie suprapuse, arătând schimbarea denumirilor și a proprietarilor farmaciei din Turda

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu