5/07/2020

Surprize la muzeu


Unele dintre vasele farmaceutice din colecție conțin încă urme ale vechilor preparate, marea majoritate sunt goale, dar puține ne rezervă surpriza de a conține altceva. Un recipient farmaceutic din lemn de tip comun, cu signatura ”RES LADANI”, păstrează în interior un alt recipient, din carton, învelit în reclame tipărite și cu baza decorată în timbru sec. 
Marca farmaciei veterinare Kwizda din Korneuburg
Acest recipient interior era pentru un produs de uz veterinar și provine din orașul austriac Korneuburg. Farmacia producătoare era celebră – în anul 1853 Franz Johann Kwizda fondase Vulturul Negru, "Zum Schwarzen Adler", care devenise în curând unul dintre cele mai importante centre de producție farmaceutice veterinare din Imperiul Habsburgic. Motto-ul farmaciei a devenit ”Călare pentru cai”. Conform cutiei, preparatul era pudră anti-flatulentă pentru cai și bovine.
Recipiente farmaceutice din patrimoniul Colecției de Istorie a Farmaciei din Cluj
Recipientul de lemn are și el o etichetă de hârtie pe interiorul capacului, dovedind faptul că a fost utilizat în farmacia clujeană a lui Bíró János 1842-1911. Signatura caligrafiată pe această etichetă face însă referire la alt conținut (”Semen cynae” nu ”RES LADANI”).
O altă surpriză ne-a relevat însă studierea istoriei ingredientului numit Ladanum (sau Labdanum), o rășină aromată obținută din planta Cistus ladanifer, nativă în zona Mediteranei. În antichitate se colecta prin pieptănarea cu un instrument special a bărbii și blănii caprelor și oilor care păscuseră printre tufele plantei. Se folosește atât pentru parfumuri cât și pentru medicamente (pentru răceală, tuse, probleme menstruale, reumatism). Surprinzătoare este însă păstrarea substanței în formă de spirale uscate de culoare maro – ceea ce ne-a lămurit rolul a trei astfel de ciudate formațiuni din colecție (înregistrate drept mici prese pentru hârtie!). Micile spirale sunt astfel probabil conținutul lipsă al recipientului din lemn (căci în colecția noastră nu se păstrează alte recipiente pentru această substanță).
Spirale de Ladanum din Colecția de Istorie a Farmaciei

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu