5/12/2020

Enemata (clisme)


Enemata sau clisterae sunt preparate lichide menite a fi introduse in intestinul gros, prin rect. Deși etimologia ambilor termeni este greacă, tehnica a fost practicată pentru prima oară în Egiptul antic. Sunt menționate clisme cu orez, cu lapte, miere, cu melasă, unt, ulei de trandafir, fum obținut prin aprinderea tutunului și multe alte substanțe și preparate. 
Tipuri de enemata menționate frecvent în dispensatorii
Aloe vera are o îndelungată istorie medicinală, egiptenii fiind primii care au folosit-o pentru a trata paraziţii intestinali, în secolul al VI-lea î.e.n. arabii o foloseau ca laxativ, iar Dioscoride recomanda Aloe vera în afecţiuni ale tractului digestiv.
Selecție de recipiente pentru Aloe din Colecția de Istorie a Farmaciei din Cluj.

Clismele aveau diferite funcții: evacuarea intestinului, efect antialgic (împotriva durerii, uneori cu opiu), emolient, astringent (în tratarea diareii, dizenteriei etc.), efect anti-iritant (în caz de apoplexie de ec.), efect de relaxare (cu tutun de ex, în cazuri de hernie), distrugerea paraziților (cu decocturi amare, precum cel din castravete amar, Colocynth), sau ca formă alternativă de hrănire. La fel de variate sunt și aparatele și pozițiile de administrare, însă cele mai comune sunt diferite tipuri de siringi și tuburi flexibile. Siringa menționată printre posesiunile bărbierului Egidius din Cluj (sec. XVI) putea avea și o astfel de întrebuințare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu