3/24/2020

Conuri parfumate împotriva ciumei


Sfaturi privind prevenirea ciumei și despre atitudinea oamenilor în contextul epidemiei ne parvin și de la medicul și teologul Ferenc Pápai Páris, rector al colegiului protestant din Aiud. În 1690 el publica la Cluj în limba maghiară o lucrare medicală intitulată Pax corporis republicată ulterior de 11 ori. 
 
Ferenc Pápai Páris
În paragrafele referitoare la ciumă, el recomanda rugăciune, post, penitență și focuri de purificare mai ales în orașe. Această din urmă practică se baza pe teoria miasmelor, care încerca să explice apariția multor boli prin miasme nesănătoase. În Colecția de Istorie a Farmaciei se păstrează o serie de produse create pentru purificarea încăperilor, printre care și așa-numitele candelae fumales, conuri realizate din substanțe aromate, echivalentul bețișoarelor parfumate de astăzi. Numeroase recipiente farmaceutice erau utilizate de asemenea pentru depozitarea unor substanțe preparate pentru a fi aprinse și purifica astfel aerul. Toate datează din secolele XVIII-XX, dovedind perpetuarea teoriei respective.
Tratatul ”Pacea corpului” tipărit la Cluj
 În privința fugii și a practicii carității creștine pe timp de ciumă, Ferenc Pápai Páris este adeptul unei abordări echilibrate, raționale, acceptând fuga cetățenilor ca metodă de prevenție (fuga pestis), criticând doar plecarea autorităților și a doctorilor din zonele afectate deoarece aceștia aveau datoria de a pune pe primul loc bunăstarea cetățenilor/pacienților lor. 
Candelae fumales

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu