3/17/2020

#stauacasa #dezinfectezbanii

Sediul nostru, vechea farmacie Hintz, este tot în renovare, însă în contextul pandemiei actuale ne-am gândit să revenim cu intervenții de tip ”Știați că...” pentru a oferi încurajare și exemplul lecțiilor istoriei.


Primele măsuri moderne împotriva deselor epidemii de ciumă care au afectat Transilvania în special în secolele XVI-XVII sunt adoptate de către habsburgi, după includerea provinciei în Imperiu. Astfel, la începutul secolului al XVIII-lea s-au emis normative, s-au instituit cordoane sanitare la granițe, cu pază militară și sanitară, a sporit igiena urbană prin pavarea străzilor, crearea unor sisteme eficiente de canalizare, dezvoltarea de parcuri și mutarea spitalelor și a închisorilor la marginea orașelor. Un mijloc de dezinfecție în carantinele de graniță îl constituia de exemplu monitorizarea schimburilor comerciale cu separarea vânzătorilor de cumpărători și dezinfectarea banilor prin scufundarea lor într-o găleată cu oțet. Odată cu adoptarea acestor măsuri în Transilvania s-a schimbat și mentalitatea, ciuma fiind privită doar ca o altă boală care putea fi evitată.
Vă recomandăm să vă supuneți măsurilor recomandate sau impuse de către autorități și să evitați operațiunile cu bani lichizi.

Stema Transilvaniei Habsburgice

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu