3/19/2020

Monumente ridicate în Cluj la trecerea ciumei din 1738-1739

Un mare val de ciumă a cuprins Transilvania în perioada 1738-1742 (la Cluj  carantina s-a ridicat în anul 1739). Ciuma a fost ajutată și de foamete, căci liniile de carantină au blocat comerțul, au determinat scumpiri ale bunurilor, ceea ce explică și faptul că în multe cazuri, cum a fost și la Cluj, autoritățile au tăinuit prezența epidemiei cât au putut de mult. În septembrie 1738 s-a dovedit că orașul era infectat. Ca urmare nobilimea și mare parte din populație a fugit iar administrația a fost nevoită să ia măsuri precum limitarea circulației, interzicerea slujbelor religioase și înființarea unui consiliu sanitar care marca locuințele infectate și coordona activitatea medicilor, farmaciștilor, și a cioclilor.
La trecerea episodului epidemic au fost comandate importante monumente de for public, așa numita Statuie a Ciumei (statuia barocă dedicată Fecioarei) amplasată inițial în fața Colegiului Iezuit (colțul clădirii UBB) și un portal votiv în fața intrării bisericii Sf. Mihail, ambele amplasate actualmente la biserica Sf. Petru de pe Bd. 21 Decembrie 1989.
Ridicarea unor astfel de statui de mulțumire după trecerea epidemiilor este cunoscută în spațiul sud german (așa-numitele Pestsäulen).



Statuia Ciumei din Cluj, realizată de către Anton Schuchbauer în 1744 la cererea guvernatorului Anton Kornis, în locația originală. În anul 1959 a fost demontată din dorința conducerii comuniste a universității iar în 1961, la cererea Parohiei Sf. Petru, a fost amplasată în spatele acesteia, în cartierul Mărăști.


În anul 1747 a fost ridicată și o poartă monumentală barocă în faţa portalului principal al bisericii Sf. Mihail. Compoziția statuară este probabil opera sculptorului bavarez Johannes König, comandată de parohul János Biró. În anul 1899, cu ocazia demolării construcțiilor din jurul bisericii, poarta a fost transportată în faţa bisericii romano-catolice Sfântul Petru.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu