3/20/2020

Doctorii pentru ciumați



Ciuma este cauzată de bacteria Yersinia pestis, transmisă de puricii de șobolan, și este de trei tipuri: pneumonică, septicemică și bubonică. Bacteria a fost descoperită în anul 1894 de către Alexandre Yersin, de unde și denumirea științifică. Ciuma a cauzat trei mari pandemii (epidemii pe teritorii foarte mari): Ciuma lui Iustinian (în sec. VI e.n., afectând grav Imperiul Bizantin și pe cel Sassanid), Ciuma Neagră (1346-1844, cea mai virulentă în secolul al XIV-lea când se estimează că a cauzat moartea unei treimi din populația Europei) și Ciuma Modernă (care a izbucnit la sfârșitul sec. XIX-lea în China și s-a răspândit în porturi din Asia și America, ucigând cca. 10 milioane de oameni). Se presupune că o pandemie similară este responsabilă pentru declinul perioadei neolitice, iar sute de cazuri sunt încă raportate anual în Africa Subsahariană și Madagascar. Mortalitatea este mult scăzută prin tratamente cu antibiotice.

Yersinia pestis
Înainte de identificarea bacteriei, răspândirea bolii a fost explicată în trei moduri. Contagioniștii susțineau că infecția se datora contactului cu bolnavii și morții (deși nu se știa exact cum), recomandând astfel fuga (fuga pestis) și segregarea bolnavilor. Susținătorii teoriei miasmelor explicau epidemia prin factori invizibili de mediu, încercând să curețe aerul arzând substanțe aromatice și plante și recomandând igienă, dietă și măsuri stricte de înmormântare a victimelor. Autoritățile religioase susțineau că ciuma era o pedeapsă divină pentru păcatele omenirii.

Doctorii care tratau ciuma erau conștienți că riscul lor de a contracta boala de la pacienți era mai mare, așa că purtau diferite tipuri de costume de protecție. Costumul clasic, cu mască cu ”cioc”, se pare că a fost inventat de către Charles de l’Orme, medicul curții franceze, în anul 1619. Fața era complet ascunsă, în ”cioc” se țineau bureți înmuiați în oțet sau plante aromatice (pentru a proteja de ”miasmele” care puteau cauza boala), iar ochii erau acoperiți cu lentile de sticlă (protejând doctorul de privirea bolnavilor, în cazul în care boala se transmitea prin contact vizual). Pe interior masca era acoperită cu ceară, iar restul costumului, de tip pelerină, acoperea tot restul corpului.

Masca unui doctor pentru ciumați din colecția Muzeului Național German.
 
Mai multe imagini și explicații: Secrets-behind-plague-doctor-mask-terrifying-costume

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu