4/21/2020

"Balsamu’ de viață a lui Hoffman"



În secolul al XVIII-lea erau la modă medicamente inventate de farmaciști și medici cunoscuți, al căror nume apărea în denumirea acestor leacuri. Un astfel de preparat, la mare căutare și în Transilvania, este Balsamum Vitae Hoffmani, creația doctorului și chimistului german Friedrich Hoffmann (1660 –1742). După cum pretinde și denumirea, tinctura inventată de doctoral Hoffman avea aplicații general benefice pentru sănătate, fiind un stimulent puternic și un tonic pentru întărirea organismului. Recomandările erau variante: împotriva leșinului, a colicilor violente, a pierderilor de memorie, dar și extern, în îngrijirea rănilor.
Sticle farmaceutice de secol XIX-XX cu signatura BALS(AM) VITAE HOFFM din Colecția de Istorie a Farmaciei a Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei

”Balsamu de viață a lui Hoffman” era o tinctură pretențioasă, cu ingrediente scumpe și exotice: uleiuri esențiale de lavandă, cuișoare, nucșoară, scorțișoară, așa-numitul Balsam de Peru (obținut din seva unei plante native din America Centrală), spermanțet (ambra grisea, ingredient de origine animală, din intestinul cașaloților) și vin. Combinația avea un miros puternic (care ar putea explica trezirea din leșin a pacienților).
Recipient din sticlă și cufărul farmaceutic de secol XVIII din care face parte, păstrat la Colecția de Istorie a Farmaciei din Cluj-Napoca, parte a Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei

Colecția de Istorie a Farmaciei include trei recipiente din sticlă cu signatura ”BALS(AM) VITAE HOFFM”, dar și una dintre sticluțele cufărului doamnei Terézia Kemény este inscripționat ”Bals. vitae”. Conținutul ar putea fi preparatul lui Hoffman sau un al produs generic. Sub denumirea de balsam al vieții se comercializa de exemplu și mai simplul decoct din coajă de portocală.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu