4/22/2020

Un laxativ de lux



Albarello este denumirea unui tip de vas ceramic din majolică destinat inițial uzului farmaceutic, după un model persan, adus în Italia de către negustorii mauri. Astfel de recipiente au început să fie produse la Florența în secolul al XV-lea și apoi și în alte centre. Denumirea este tot de origine italiană (deși etimologia nu este lămurită – ”abluriu” de la culoarea fondului?). Albarelli erau de obicei cilindrice, cu mijlocul ușor concav, dar forma și dimensiunile variau de la un centru de producție la altul. În înălțime variau între 10 și 40 cm. Gura se lega cu o bucată de pergament sau piele legată cu un șnur, vasele de acest tip fiind lipsite de capace. Pe lângă rolul funcțional, ele aveau importante valențe decorative, imitând decorurile și caligrafia orientală sau purtând elaborate decoruri policrome figurative (în special în timpul Renașterii).
Albarelli de secol XVI, din majolica, cu figuri de sfinți


Colecția de Istorie a Farmaciei din Cluj include un singur albarello, probabil produs în Italia în secolul al XVIII-lea (datorită culorilor de smalț și a motivelor decorative). Vasul ar putea fi și o imitație datorită calității mai scăzute a decorului (nu am reușit să identificăm sigla FAF, poate un semn de meșter, poate un simbol al farmaciei unde a fost utilizat).În registrul median poartă signatura pictată ”El Lenitiv”, forma prescurtată pentru Electuarium lenitivum, o pastă cu efect laxativ.
 
Albarello de secol XVIII din Colecția de Istorie a Farmaciei din Cluj
Electuarele erau preparate farmaceutice cu aspect de pastă, obținute din amestecul unor pudre active cu sirop de miere sau de zahăr. Denumirea produsului este puțin specifică și existau diferite moduri de preparare: cu senna, pulpă de tamarind, prune, rizom de ferigă, lemn dulce, stafide, sau orz pisate sau fierte în sirop de zahăr, toate cunoscute ingrediente naturale laxative. 
Analogii: lot de arbarelli de secol XVIII produse în Italia


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu