4/08/2020

Tincturi miraculoase pentru oftică


Principala cauză a tuberculozei este infectarea cu bacilul Mycobacterium tuberculosis. Există o formă latentă, fără simptome, care poate dura 10-20 de ani timp în care persoana afectată nu este contagioasă, și o formă activă, contagioasă, manifestată prin tuse cronică cu expectorare de sputa cu sânge, oboseală, febră, pierdere în greutate. Există și alți agenți patogeni care cauzează boala (variante care afectează bovinele), precum și forme de tuberculoză non-pulmonară.
Cultură de Mycobacterium tuberculosis

Se estimează că în 2018 o treime din populația globului era infectată și au existat cca. 1,5 milioane de victime, fiind boala contagioasă care a dus la cele mai multe decese. Tratamentul este îndelungat și include administrarea a numeroase antibiotice (streptomicină în principal), dar numărul cazurilor de rezistență la acestea este în creștere. Există un singur vaccin eficient, creat în 2011, care scade cu 20% riscul de infectare și cu 60% riscul de a dezvolta forme active ale bolii.
Tuberculoza a fost descrisă din Antichitate, iar urme patogene specifice au fost descoperite la unele mumii egiptene (3000 î.e.n.), dar boala a fost identificată ca unică afecțiune de-abia în anii 1820, denumirea a început să fie folosită în anii 1840, iar primele sanatorii au fost fondate în anii 1860. Robert Koch a identificat bacilul în 1882, primind pentru asta Premiul Nobel în Medicină. În prima jumătate a secolului XX pasteurizarea laptelui a dus la reducerea considerabilă a îmbolnăvirilor prin lapte obținut de la vaci infectate. În secolele XIX și început de XX tuberculoza cauza îngrijorare deoarece afecta puternic păturile sărace de la orașe, autoritățile luând măsuri precum interzicerea scuipatului în public și igienă urbană sporită.
Reclamă din Revista Hygiena din 1914

În Transilvania secolului al XIX-lea, pentru ameliorarea simptomelor de oftică se recomanda sirop de codeină, preparate de afion (cu opiu), inhalații cu aburi de gudron, eucalipt, sau esență de brad. Normativele austriece le cereau mamelor bolnave să nu alăpteze iar fetelor tuberculoase să nu se mărite, recomandau fierberea laptelui înainte de consum și izolarea celor contagioși. Pentru întărire dieta trebuia să includă carne de vacă, ouă, lapte, cafea, sirop de coacăze, trebuia evitată oboseala și se recomanda petrecerea timpului în aer curat sau la mare. Victor Babeș mai recomanda cantaridină și limfa lui Koch. 
Recipiente pentru ulei de eucalipt de secol XIX-XX din Colecția de Istorie a Farmaciei Cluj

Pe piață apăreau frecvent tincturi miraculoase (cu efect, desigur, limitat): ”Este știut că nu trece o lună de zile fără ca ziarele cotidiene să nu preamărească un nou remediu contra ofticii […] care se prezintă sub un exterior seducător și cărora fantezia umană le atribuie cu predilecție un efect pe care în nici un caz nu îl au” (Gazeta Transilvaniei 72/1900).
Catharidina, obținută din gândăcei de frasin pisați, este o substanţă toxică urât mirositoare care este cel mai vechi afrodiziac european cunoscut, cu proprietăţilor iritante şi inflamante locale, care stimulează circulaţia sanguină. Recipiente și pulbere din Colecția de Istorie a Farmaciei Cluj.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu