4/29/2020

Un gin internațional


Allash este denumirea unei băuturi de tipul ginului cu aplicații medicinale. Allasch este de fapt locul de naștere al băuturii rusești kümmel, o variantă a unui lichior distilat în Țările de Jos încă din secolul al XVI-lea. Este vorba de un lichior dulce și incolor, aromat cu chimen persan, chimen obișnuit și fenicul. Țarului Petru cel Mare i se datorează acest import în Rusia în urma unei vizite la Amsterdam în anul 1696. Denumirea este varianta germană a numelui satului Allažmuiža, astăzi în Letonia. Domeniul Allash a fost incendiat în 1905, distileria a fost închisă, iar locuitorii s-au mutat în Germania unde producția a continuat iar băutura este încă un digestiv popular.

În secolul al XIX-lea Allash era un contracandidat puternic al ginului dar se bucura în plus de avantajul efectului medicinal al chimenului (calmant digestiv și plantă recomandată împotriva flatulenței). În Transilvania, ”Allash russe” apare atât ca preparat farmaceutic cât și ca băutură alcoolică produsă local (fiind, de exemplu, una dintre specialitățile ”Fabricii de romuri, liqueururi și prima fabrică ardeleană de șampanie din Cluj”, furnizor al curții regale).
Reclamă din Indicatorul comunelor din Ardeal și Banat, 1925

Allash este astfel un medicament/băutură produs/ă în Transilvania secolului XX conform variantei rusești de secol XVII a unei băuturi olandeze de secol XVI. Allash este astfel un medicament/băutură produs/ă în Transilvania secolului XX conform variantei rusești de secol XVII a unei băuturi olandeze de secol XVI. Colecția de Istorie a Farmaciei din Cluj include o sticluță farmaceutică transparentă cu signatura ”Allasch russe”, provenită dintr-o donație recentă.
Sticlă farmaceutică cu signatura ”Allasch russe” din Colecția de Istorie a Farmaciei din Cluj, parte a Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei.








Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu