4/09/2020

Săpun și săpunari la Cluj


Apariția săpunului sub forma în care îl cunoaștem astăzi este nesigură. El a apărut probabil în perioada romană, fiind produs din substanțe grase și substanțe alcaline (având astfel un miros și aspect neatrăgător), dar uleiurile parfumate erau preferate în cadrul băilor romane și săpunurile erau rezervate probabil spălatului rufelor. Centre de producere a săpunului din ingrediente mai fine apar în Europa după anul 1000, la Marsilia (Franța), Savona (Italia), Castilia (Spania) iar în evul mediu târziu bresle ale săpunarilor existau în multe centre urbane. În Cluj săpunarii sunt atestați în secolul al XVII-lea, dar și în secolul anterior existau producători, din moment ce aceștia se împotriveau deciziei orașului de a permite aducerea de săpun importat de patru ori pe an. Săpunarii erau grupați pe strada care le poartă numele (vicus smigmatis) și se îngrijeau de tunrul de incintă e pe strada lor, cunoscut astăzi drept Turnul pompierilor și păstrat parțial pe str. Tipografiei.
Recipiente din lemn, sticlă și ceramică pentru ingrediente și poroduse farmaceutice pe bază de săpun. Colecția de Istorie a Farmaciei Cluj-Napoca.
 Ca și astăzi, farmaciile epocii premoderne și modern vindeau și produse de igienă, precum dentifricii (pudre de dinți), periuțe de dinți, săpun, dar și alte bunuri – otrăvuri pentru animale și insect, vin, sau lumânări). Săpunurile nu erau menite însă spălatului pe mâini, ci erau produse speciale pentru tratarea afecțiunilor pielii (de la acnee la manifestări cutanate ale altor boli) sau chiar cu administrare internă. Colecția de Istorie a Farmaciei din Cluj păstrează destul de multe recipiente destinate păstrării ingredientelor sau preparatelor pe bază de săpun, cele mai multe destinate săpunului venețian, altele pentru soluții alcoolice cu săpun (Spiritus Saponis), balsam de săpun după rețeta lui Plenk (autorul unei lucrări publicate la Viena în jurul anului 1800), extract de săpun, sau pulbere de săpun pentru uz medicinal. Cele mai multe astfel de recipiente conțineau săpun venețian. În secolul al XV-lea Veneția depășise Castilia în producerea săpunului de lux, alb, realizat cu ulei fin de măsline și cenușă de bună calitate din Siria, iar săpunul era printre principalele bunuri exportate de Serenissima până în secolul al XVII-lea.
Recipiente din lemn și opalin pentru pulbere de săpun venețian. Colecția de Istorie a Farmaciei CLuj-Napoca.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu