4/24/2020

Un leac persistent - ”rășina fetidă”


Assa foetida este unul dintre cele mai urât mirositoare ingrediente farmaceutice. Denumirea este lămuritoare în acest sens, dar în plus îi sugerează și direcția de transmitere în Europa: în persană aza înseamnă “rășină” iar în latină foetida înseamnă “fetid, cu miros respingător”. ”Rășina puturoasă” era folosită și drept condiment (își pierde mirosul prin gătire), iar în alte limbi (și în română) este numită pitoresc ”balega diavolului”. Assa foetida desemnează latexul uscat obținut din rădăcina unor specii de ferula din Asia Centrală care se consideră că fac parte din același gen cu planta dispărută silphium și este folosit ca substitut mai ieftin al celebrei plante încă din Antichitatea târzie.
Recipiente pentru Assa foetida, sub formă de rășină sau tinctură, păstrate la Colecția de Istorie a Farmaciei din Cluj
La Dioscoride assa foetida/silphium par a fi adevărate panacee (tratând guta, chelia, durerile de dinți, bronșitele și stimulând menstruația), dar sunt și printre condimentele din culegerea de bucate De Re Coquinaria. În secolele XVIII-XX era leacul cel mai des prescris în tratarea isteriei (urmat de camfor, opiu, valeriană, fiind înlocuit din 1964 de Valium), dar se pare că era mai eficient în tratarea problemelor digestive. Cele mai recente cercetări confirmă importanța substanței și realele sale proprietăți antispasmodice, carminative (calmează durerile abdominale și favorizează evacuarea gazelor intestinale), expectorante, laxative și sedative. Ingredientul vegetal este considerat util și în tratarea a diferite probleme feminine precum sterilitate, avorturi spontane și naștere prematură, menstruație dureroasă și leucoree. Aceste din urmă valențe au fost probabil extrem de relevante încă din Antichitate, când silphium era căutat drept contraceptiv.
Asa foetida ca ingredient homeopatic. Set  din Colecția de Istorie a Farmaciei din Cluj-Napoca
Assa foetida este așadar un ingredient farmaceutic important, folosit constant de-a lungul secolelor. Colecția de Istorie a Farmaciei din Cluj include mai multe recipiente de secol XIX-XX pentru rășină, tinctură sau soluție homeopatică de asa foetida.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu