4/23/2020

Cufere și dulăpioare farmaceutice


Moda dulăpioarelor pentru medicamente datează din evul mediu, dintr-o perioadă în care nu oricine avea acces la specialiști (medici, bărbieri, chirurgi, farmaciști) și nu oricând. În Transilvania secolelor XVII și XVIII nobilii, care călătoreau mult, dispuneau de ”lădițe cu doftorii” pentru a se putea trata la nevoie. În ”Descrierea vieții sale de către el însuși” Nicolae Bethlen (1642-1716) ne spune că:

Am avut și o lădiță cu doftorii, din care atât mie, cât și celorlalți nobili ni s-a părut a fi cele mai utile siropul de strugurel, de lămâie și de trandafiri, vitriolul distilat, nitratele și pulberea de perle de coral etc.

Colecția de Istorie a Farmaciei din Cluj păstrează cufărul pentru medicamente al Teréziei Kemény. Cufărul, compus din două corpuri pliabile (cu balamale), sertare mari și mici și compartimente glisante, era destinat călătoriilor (închizându-se compact și depozitând în siguranță recipientele din sticlă). Datat în secolul al XVIII-lea și atribuit pe baza unui text (listă cu medicamente) păstrat într-unul din sertare, cufărul provine din vechea colecție a lui Iuliu Orient și a fost donat în anul 1905. Obiectul este prețios și prin faptul că păstrează toate sticluțele, signaturile (în latină și maghiară) precum și o parte dintre medicamente: boabe de muștar, preparate pe bază de mercur, trei feluri de bezoar în caz de otrăvire, ochi de rac, rășină de Jalapa pentru digestie, boabe de muștar, praf de cafea etc.
Cufăr farmaceutic de secol XVIII, Colecția de Istorie a Farmaciei din Cluj-Napoca


Din jurul anului 1900 deținem un dulăpior pentru medicamente cu reprezentarea lui Esculap, a unui cadru vegetal și a inscripției Haus Apotheke. Dulăpiorul este gol dar păstrează structura interioară cu două sertare și un mic raft. ”Farmacia de casă” era și un obiect de decor interior, probabil într-o locuință săsească.
Dulăpior farmaceutic din jurul anului 1900, Haus Apotheke

O categorie aparte o reprezintă și trusele de homeopatie, o ramură a artelor vindecării inventată de Samuel Hahnemann care a fost pentru o perioadă bibliotecarul și medicul baronului Samuel von Brukenthal la Sibiu. Deși de dată mai recentă și mai puțin decorate, colecția noastră include și câteva astfel de truse cu numeroase sticluțe cu signaturi scrise de mână sau tipărite.

Detaliu cu o trusă homeopatică din Colecția de Istorie a Farmaciei

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu