4/30/2020

Sticla de uraniu


Colecția de Istorie a Farmaciei include un lot de sticle de culoare verzuie cu capac fasonat și signaturi smălțuite cu majuscule negre în scuturi decorative cu bordură albastră (pentru diferite extrase din plante dar și un misterios ”extract ideal”). Lotul provine dintr-o donație mai recentă și datează din jurul anului 1890. Ceea ce este deosebit în acest caz este sticla folosită în realizarea acestor recipiente: sticla de uraniu. 
 
Set de recipiente farmaceutice realizate din sticlă de uraniu, Colecția de Istorie a Farmaciei, parte a Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei.
Pentru o perioadă oxidul de uraniu a fost folosit pe post de colorant al sticlei, producând diferite nuanțe, de la portocaliu-roșu până la galben-lămâie. Aura lor fluorescentă (vizibilă sub lumină UV) se datorează radioactivității uraniului, dar radiația emisă de aceste obiecte este extrem de mică, practic neglijabilă. În Europa astfel de sticle erau produse mai ales în Boemia (unde minele de argint erau bogate și în uraniu și unde exista o tradiție a prelucrării obiectelor de sticlă și cristal) și Ungaria. Cele mai multe au fost realizate în perioada 1880-1950 (după descoperirea aplicațiilor radioactivității doar uraniul sărăcit s-a mai utilizat drept colorant pentru sticlă, conferind nuanțe diferite). Din sticlă de uraniu s-au realizat nu doar recipiente farmaceutice ci și diverse piese de artă decorativă precum seturi de masă, nasturi, mărgele, vaze, scrumiere etc.
Colecție de recipiente din sticlă de uraniu sub lumină UV

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu