"Prafurile
Seidlitz" erau populare la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul
secolului XX în Europa, fiind recomandate ca bază pentru o plăcută băutură
laxativă și digestivă. Denumirea provine de la numele localității
Sedlitz (Sedlčany) din Boemia, efectul lor fiind similar apelor termale
de acolo. Popularitatea preparatului a sporit competiția dintre producători, a
generat existența mai multor variante (concentrații diferite ale
ingredientelor) și preocupări pentru descurajarea ”falsificațiilor„.
![]() |
Reclamă pentru Prafurile-Seidlitz ale lui Moll în Gazeta Transilvaniei din 1906. |
Prafurile
Seidlitz sunt săruri efervescente care se vindeau în două pliculețe separate
(de obicei alb și albastru) și se dizolvau în apă doar în momentul consumării. Capsula
de hârtie albastră conținea sulfat de
sodiu anhidru și
bicarbonat de sodiu,
iar capsula de hârtie albă conținea acid tartric. Separarea era necesară căci în
condiții de umiditate ingredientele se alterau, eliberând bicarbonat de sodiu. Conținutul
fiecărui plic se dizolva fiecare în apă și se consuma succesiv sau cele două
soluții se combinau încet într-un pahar special cu două compartimente.
![]() |
Pahare și plicuri pentru ”The True Seidlitz Powder” din Colecția de Istorie a Farmaciei din Cluj. |
În
Transilvania sfârșitului de secol XIX și începutului de secol XX gazete
publicau frecvent reclame care promovau prafurile Seidlitz ale lui Mol,
farmacist din Viena, furnizor al curții imperiale (care le atribuiau efecte
extinse, împotriva problemelor de stomac, hemoroizilor și problemelor
femeiești). Colecția de Istorie a Farmaciei din Cluj deține patru pahare
bipartite și pliculețe cu ingredientele pudrei Seidlitz, însă este interesant
de observat că acestea nu proveneau de la Viena ci probabil din Anglia, având
inscripția tipărită ”The True Seidlitz-Powder”. Mențiunea de ”prafuri Seidlitz veritabile” venea tot în contextul existenței mai multor produse similare pe piață.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu